Skeniranje duše

 
     
 


YOGA & KOCH-WORKSHOP

 
     
 

Članci

 
 
     
 

Bezumna poezija

 
     
 

Linkovi

 
 

Kako koristiti vlastitu negativnost i nadići je

Sav unutarnji otpor, u ovom ili onom obliku, čovjek doživljava kao negativnost. Sveukupna negativnost zapravo i jest otpor, stoga su te dvije riječi u ovom kontekstu gotovo istog značenja. Negativnost obuhvaća sve, od razdraženosti ili nestrpljenja do divljeg bijesa, od depresivnog raspoloženja ili mrzovoljnog negodovanja do samoubojstvenog očajanja. Naš ego vjeruje da uz pomoć negativnosti može upravljati stvarnošću i dobiti ono što želi. Vjeruje kako uz pomoć negativnosti može privući željene uvjete ili uništiti neželjene. To je iluzija koju stvara naš um.

JEDNA OD MOĆNIH TEHNIKA ODBACIVANJA NEGATIVNE REAKCIJE jest da je otklonimo zamišljajući kako postajemo sve otvoreniji vanjskom uzroku reakcije.

Preporučujemo da ovu metodu u početku vježbate s malim, pa čak i beznačajnim stvarima. Recimo da u miru sjedite kod kuće. Iznenada se s ulice začuje prodoran zvuk automobilskog alarma. Javlja se razdraženost. Koja je svrha te razdraženosti? Baš nikakva. Zašto ste je izazvali? Niste vi, nego vaš um. Razdraženost je automatska i potpuno nesvjesna.

Zašto ju je um stvorio? Zato što se drži nesvjesnog uvjerenja kako će njegov otpor, koji mi doživljavamo kao neki oblik negativnosti ili nesreće, na neki način odagnati neželjeno stanje. Naravno, to je zabluda. Otpor koji stvara um, u ovom slučaju razdraženost ili bijes, daleko više uznemiruje nego izvorni uzrok koji otpor pokušava razriješiti. Sve se to može pretvoriti u duhovnu praksu.

OSJETITE KAKO POSTAJETE PROZIRNI, kao da nestaje čvrstoća vašega materijalnog tijela. Sada dopustite buci, ili bilo kojem drugom uzroku negativne reakcije, da prođe kroz vas. Više se ne sudarate sa čvrstim „zidom“ u vama.


Vježbajte ponajprije s malim stvarima. Automobilski alarm, lajanje psa, vrištanje djece, prometna gužva. Umjsto da u sebi podignete zid otpora u koji neprestano i bolno udaraju stvari koje se „ne bi trebale događati“, DOPUSTITE DA TO SVE KROZ VAS PROĐE.

Kad vam netko kaže nešto grubo, možda i s namjerom da vas povrijedi, umjesto da se prepustite nesvjesnoj reakciji ili negativnosti, kao što su napad, obrana ili povlačenje, dopustite da te riječi prođu kroz vas. Ne odupirete se. Kao da nema više nikoga tko bi mogao biti povrijeđen. To je opraštanje. Na taj način postajete neranjivi. I dalje toj osobi možete reći kako je njezino ponašanje neprihvatljivo, ako tako odlučite. Ali ta osoba više ne posjeduje moć kojom bi mogla nadzirati vaše unutarnje stanje. Tada ste usidreni u vlastitoj moći, a ne u nečijoj tuđoj, niti dopuštate da vašim osjećajima upravlja um.

Bez obzira na to da li je riječ o svakodnevnim sitnicama ili većim, problematičnim životnim situacijama, mehanizam otpora koji se u nama javlja uvijek je isti. Samo prihvatite i dopustite.

 

Ulomci iz knjige Moć sadašnjeg trenutka u praksi, E. Tolle

HOMO LUMINENS - integrativna tehnologija razvoja svijesti i iscjeljivanja; Šibenik - Zagreb; tel.: +385 (0)95 8558 953; danijela.prpic@yahoo.com; ante.a@web.de;
Copyright 2013 by Homo luminens