Skeniranje duše

 
     
 


YOGA & KOCH-WORKSHOP

 
     
 

Članci

 
 
     
 

Bezumna poezija

 
     
 

Linkovi

 
 

Pranayama - vježbe disanja

Pranayama je, kao dio Hatha Yoge, znanost o kontroli disanja i sastoji se od pedeset i dvije vježbe. Najpoznatija od njih je Anuloma Viloma - vježba izmjeničnog disanja. Druga temeljna vježba je Kapalabhati (dijafragmalno disanje) koja međutim tehnički ne spada pod Pranayamu, već pod vježbe čišćenja - Shad Kriyas. Te dvije vježbe disanja su osnova koja kroz kontinuirano prakticiranje omogućuje pravilno disanje i određenu vrst kontrole. Naime, Pranayama je izvorno nastala na ideji da čovjek preko kontrole disanja postiže kontrolu svog uma, što je osnovni preduvjet za meditaciju čija je svrha postizanje stanja jedinstva.

Značaj i pozitivni efekti

Svjesnim i pravilnim disanjem u svakodnevnom životu povećava se i proširuje svjesnost, psihička stabilnost te zdravlje općenito. Kroz pravilno se disanje uspostavlja kontrola Prane - energije koja ispunjava čitav svemir. Na taj se način unutar našeg tijela uravnotežuje svih pet njenih aspekata, od kojih svaki ima svoju specifičnu funkciju, a nadisi (energetski kanali unutar fizičkog tijela) se pročišćavaju. Vježbama disanja pročišćuje se čitav respiratorni sistem (posebno pluća, bronhiji i sinusi), a povećava se i kapacitet pluća. Ove su vježbe poznate po svojoj učinkovitosti protiv astme, a na krv imaju detoksikacijski i revitalizirajući učinak. Korisne su za pušače i bivše pušače.

Poznato je da različite metode disanja mogu raznoliko utjecati na autonomni živčani sistem. Kapalabhati, na primjer, povećava budnost, osvježava i stimulira um, dok Anuloma Viloma balansira već spomenute pranične energije unutar tijela i time se um automatski smiruje. Blagodati pravilnog disanja i ovih jednostavnih vježbi vidljive su od samog početka prakticiranja.


Ove dvije osnovne vježbe disanja prakticiraju se kao dio naših Yoga radionica, a u intenzivnijem obliku mogu se učiti i zasebno, u grupi ili individualno.

Tečaj vježbi disanja uključuje Anulomu Vilomu te šest vježbi napredne Pranayame. Kapalabhati se vježba u jednostavnijem obliku, a zatim i naprednijem. Uče se i tri osnovne Bandhe te se obrađuje teoretski dio. Tečaj traje dva dana.


HOMO LUMINENS - integrativna tehnologija za razvoj svijesti i iscjeljivanja; Šibenik / Zagreb; tel.: +385 (0)95 8558 953; danijela.prpic@yahoo.com; ante.a@web.de;
Copyright 2013 by Homo luminens